Regels asbest worden mogelijk aangescherpt

Icoon AlgemeenIn opdracht van staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) van Milieu wordt er een onderzoek ingesteld naar de regels over asbest. Van Geel wil duidelijkheid of de regels moeten worden aangescherpt. De aanleiding voor dit alles is een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam onder inwoners van Goor en de omgeving daarvan. Daaruit blijkt dat vrouwen uit deze streek, waar asbestcementindustrie is gevestigd, vijf keer zo vaak long- en buikvlieskanker hebben. De mannen uit de streek blijken twee keer zo vaak een dergelijke aandoening te hebben, vergeleken met de rest van Nederland.

Volgens de onderzoekers is de grootste oorzaak van de "asbestkanker" in dit gebied, dat de wegen en erven vaak verhard zijn geweest met asbest. In het verleden was het voor bewoners mogelijk om gratis afgekeurde asbestplaten op te halen om hun weg of erf mee te verharden.

Sinds 2000 is het bij wet verboden dat iemand een met asbest verharde weg in bezit heeft. Waarschijnlijk zijn er in het gebied nog steeds plekken die een risico voor de volksgezondheid vormen. De gemeenten en provincies Gelderland en Overijssel zullen dit samen met de staatssecretaris gaan onderzoeken.