Vierhonderd auto's verbrand bij rellen Parijs

In de met veel migranten bevolkte voorsteden van Parijs zijn afgelopen nacht wederom ongeregeldheden uitgebroken. Daarbij zijn ongeveer 400 auto's in vlammen opgegaan. Vijf agenten raakten gewond toen ze bekogeld werden met stenen. Bovendien staken jonge relschoppers in Trappes ten westen van Parijs 27 bussen in brand. Er zijn in totaal 30 aanhoudingen verricht. Het was al de achtste nacht dat er ongeregeldheden uitbraken, die ontstonden nadat twee jongens die zich voor de politie hadden verstopt in een transformatorhuisje, waren geëlektrocuteerd. De autoriteiten ontkennen overigens dat de politie de jongens achtervolgde.

In de flats van de voorsteden wonen veel immigranten uit Afrika. De werkloosheid onder jongeren loopt in sommige stadsdelen op tot 44%. Door kortingen op subsidies verkeren veel verenigingen en sportclubs in problemen. De bewoners klagen over discriminatie en racisme. De rellen zijn het hevigst in buurten waar een grote jeugdwerkloosheid heerst.

De regering heeft 1.300 agenten ingezet om de onlusten tegen te kunnen gaan. In de Franse regering is onenigheid ontstaan over de koers die gevaren moet worden. De minister van Binnenlandse Zaken wil een 'tolérance zéro' beleid, de minister van Integratie vindt dat zoiets de boel alleen maar aanwakkert. Hij bepleit geen harde woorden, maar juist voor toenadering tot de jongeren, bijvoorbeeld via wijkagenten. De Franse premier De Villepin liet gisteren weten geen geweldsuitbarstingen meer te zullen accepteren, maar zei ook een dialoog te willen om oplossingen te vinden.

-
Link: Achtergrond info over de rellen.