'Godslasterende' priester in BelgiŰ vrijuit

Joost-mag-het-weten had ons via de nieuws-submit te melden:

In BelgiŰ hoeven een priester en een organisator van tentoonstellingen niet voor een strafrechter te verschijnen wegens inbreuk op twee artikels van de strafwet die onder de noemer godslastering vallen. Het parket van Brussel had wel om een rechtszaak gevraagd, nadat de organisatie 'BelgiŰ en Christenheid' een klacht had ingediend.

De ophef ontstond in 2002. De priester van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk in Jette gaf toen aan enkele Poolse kunstenaars toestemming om in zijn kerk de tentoonstelling 'Irreligia' te houden, in het kader van Europalia over Polen. De kunstenaars wilden het streng katholieke klimaat in hun land aanklagen. Zo vond in de kerk onder meer een soort modeshow plaats met halfnaakte modellen. Volgens de pastoor wilde hij mensen met deze tentoonstelling aan het nadenken zetten.

De ultra-katholieke vereniging 'BelgiŰ en Christenheid' vond het gebeuren echter een belediging van de katholieke godsdienst. Ze diende klacht in. Een klacht wegens godslastering was er bij het Brusselse gerecht overigens al hÚÚl lang niet meer ingediend. Het parket vond dat de feiten inderdaad onder de artikels 143 (het belemmeren van de eredienst) en 144 (het beschimpen van de voorwerpen van een eredienst) van het strafwetboek vallen. Daarom wilde het parket dat de twee terecht moesten staan.

De raadkamer in Brussel stelde het tweetal vandaag echter buiten vervolging wegens onontvankelijkheid.