Voetbal: Uitslag Heerenveen - CSKA Moskou

Icon Sport - UEFA CupSC Heerenveen heeft ook zijn tweede poulewedstrijd in de UEFA Cup met 0-0 gelijkgespeeld. In het Abe Lenstra Stadion werd bekerhouder CSKA Moskou knap in toom gehouden.

Na het goede resultaat tegen Ajax vond Gertjan Verbeek het niet nodig om zijn basisopstelling voor het duel tegen CSKA ingrijpend te veranderen. De coach van de Friezen koos er zelfs niet voor om achterin meer zekerheid in te bouwen, om de pijlsnelle counters - die vooraf gevreesd werden - beter op te kunnen opvangen. Toch moest de bassisopstelling voor de wedstrijd noodgedwongen op één positie gewijzigd worden. Aanvoerder Petter Hansson moest, vanwege de bevalling van zijn vrouw, verstek laten gaan voor het duel met de titelverdediger. Zijn plaats werd centraal achterin ingenomen door Fernando Derveld, terwijl Jeroen Drost de linksbackpositie voor zijn rekening nam.

Zoals Heerenveen vooraf al had verwacht, begonnen de Russen afwachtend aan het duel. Met de Braziliaanse spelverdeler Daniel Carvalho en geslepen spits Vagner Love, die tegen Marseille ontbraken in de basisopstelling, liet CSKA het spel aan de Friezen. De elf van Verbeek wisten zich in de beginfase echter weinig raad met het geboden balbezit. CSKA kreeg in de 23e minuut, na enkele Friese afzwaaiers, de eerste echte mogelijkheid. Op een voorzet van Carvalho volleerde Aleksey Berezoetsky net naast het doel van Boy Waterman. Vier minuten later was het de beurt aan Heerenveen. Ugur Yildirim zette zich op circa twintig meter van het vijandige doel achter de bal en krulde de bal mooi langs de muur, maar Igor Akinfejev wist de bal met een mooie zweefduik uit de lucht te boksen

Veel kansen waren er aan beide kanten niet te tellen in het eerste bedrijf. De Russen hadden, mede door het vele balverlies van Heerenveen, geen moeite om de bewegelijke Friese spitsen voorin lam te leggen. Ook de vier defensieve krachten van Heerenveen bleven, zonder hun leider Hansson, knap overeind. De leipe Vagner Love kwam in de eerste helft immers niet tot nauwelijks in het spel voor. Toch wist CSKA in de laatste tien minuten van de eerste helft de bal enkele malen gevaarlijk achter de laatste linie van Heerenveen te leggen. Zo kwam onder andere Carvalho in een moeilijke hoek oog-in-oog te staan met Waterman, maar de Friese goalie wist de bal met zijn rechterhand uit zijn doel te stompen.

In de tweede helft leek de titelverdediger het spel toch wat meer naar zich toe te willen trekken. Op het middenveld leek CSKA in het tweede deel immers wel bereid om de slag op het middenveld aan te gaan, en - mede door het vele balverlies aan Friese kant - met succes. De Russische formatie kwam er zodoende een paar keer gevaarlijk uit over de flanken, maar de kansen waren vandaag niet aan de aanvallers van CSKA besteedt. Zo mikte Vagner Love na een kleine zestig minuten een prima afgemeten voorzet van Joeri Zjirkov naast het doel van Waterman.

Een kwartier voor tijd draaide het spelbeeld: Heerenveen kreeg de geest. Invaller Georgios Samaras, die de tegenvallende Yildirim was komen vervangen, schoot na een goede individuele actie net naast het doel van Akinfejev. En twee minuten later was een dot van een kans niet aan Arnold Bruggink besteed. Heerenveen rook bloed en creëerde nog enkele goede kansen, maar telkens lag de Russische keeper goed in de weg. Na 93 minuten moesten beide ploegen dan ook genoegen nemen met een gelijkspel.

De andere wedstrijd in de poule van Heerenveen ging tussen Levski Sofia en Dinamo Boekarest. De Bulgaarse club scoorde in de negentigste minuut de enige treffer van het duel: 1-0. Daardoor staat Heerenveen nu als derde genoteerd. AZ, de andere resterende Nederlandse club in het UEFA Cup toernooi, had deze speelronde vrij. De Alkmaarse formatie zet haar campagne over drie weken voort tegen Middlesbrough. AZ startte de groepsfase twee weken geleden sterk door in Oekraïne Dnjepr Dnjepropetrovsk met 1-2 te verslaan. Datzelfde Dnjepr ging vanavond met 3-0 onderuit bij Middlesbrough. De andere confrontatie in de groep tussen Litex Lovech en Grasshoppers leverde een 2-1 zege op voor Litex.



Stand Poule D:
1. Middlesbrough 2-6 (4-0)
2. AZ 1-3 (2-1)
3. Litex Lovech 1-3 (2-1)
4. Grasshoppers 2-0 (1-3)
5. Dnjepr Dnjepropetrovsk 2-0 (1-5)


Stand Poule F:
1. Olympique Marseille 1-3 (2-1)
2. Levski Sofia 1-3 (1-0)
3. SC Heerenveen 2-2 (0-0)
4. CSKA Moskou 2-1 (1-2)
5. Dinamo Boekarest 2-1 (0-1)


De eerste drie van iedere poule kwalificeren zich voor de 3e ronde