Geen ganzen op Drentse ganzenmarkt

Icoon OpmerkelijkDe jaarlijkse ganzenmarkt in Coevorden is voor de eerste keer in 44 jaar anders dan anders: er zijn namelijk geen ganzen dit jaar. Dit heeft de organisatie vandaag laten weten. De ganzenmarkt wordt op 14 november gehouden.

Door de dreigende vogelgriepepidemie mogen er geen ganzen worden vervoerd. De organisatie van het festijn in het pittoreske Drentse Coevorden is teleurgesteld, maar geeft aan dat het feest wel doorgang zal vinden. Tijdens de markt worden normaal gesproken vijftig tamme ganzen door de straten gedreven. Volgens een woordvoerder wordt er wel een alternatief hiervoor bedacht.

Er was vantevoren al rekening gehouden met het verbod door de organisatie. Het definitieve besluit zou na het weekeinde worden genomen. "Kennelijk vond de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) het nodig om nu al uitsluitsel te geven", aldus de woordvoerder.

Coevorden ligt volgens de VWA in een risicogebied waar op dit moment veel trekvogels nestelen danwel overvliegen. Er mag geen risico bestaan dat de ganzen in aanraking komen met trekvogels die besmet zijn met ťťn van de vogelgriepvarianten.