'Springstof' gevonden in cel terreurverdachte

Icoon MisdaadTerreurverdachte Rachid B. is vandaag vanuit zijn cel in de Amsterdamse Bijlmerbajes met spoed overgeplaatst naar een isoleercel. In de cel van B., verdacht van lidmaatschap van het vermeende terreurnetwerk De Hofdstadgroep, zou springstof en materiaal voor een ontstekingsmechanisme zijn aangetroffen. Het zou gaan om een batterij, een magneet en boetseerklei.

De 28-jarige B. heeft de klei meegenomen uit de recreatieruimte van de gevangenis. De klei bevat weekmakers die ook in springstoffen voorkomen en zeer brandgevaarlijk zijn. Justitie vermoedt dat B. een explosief wilde maken. Na de vondst van de spullen is besloten B. direct veertien dagen in de isoleercel te plaatsen, dit in afwachting van plaatsing in een andere inrichting.

Volgens B.'s advocaten, H. Bos en P. Plasman, is de reactie op de vondst van de spullen zwaar overdreven. Zij zeggen dat de batterij uit een afstandsbediening voor een tv komt en de magneet er één is zoals waar men notities mee op de koelkast plakt. Volgens de unitdirecteur van de Bijlmerbajes is de maatregel wel degelijk nodig; hij meent dat elk risicio voorkomen moet worden, gezien het delict waarvan B. wordt verdacht en de reactie daarop in de samenleving. De advocaten willen dat B. zo snel mogelijk wordt teruggeplaatst, ze zijn een klachtenprocedure begonnen.