Opvolgster Theo van Gogh begint morgen in Metro

FOKwa had ons via de nieuws-submit te melden:

Theo van Gogh in MetroWat een jaar lang Theo van Goghs lege plek in Metro is gebleven, zal vanaf morgen weer opgevuld worden met stukjes van de hand van een nieuwe columniste. Ruim twaalf maanden na Van Gogh's dood begint Ebru Umar aan de taak om elke vrijdag alles wat haar bezighoudt in de gratis krant neer te pennen.

Hoofdredacteur Jan Dijkgraaf had geen moeite met het vinden van een opvolger voor de vermoorde columnist. "Een tweede Theo van Gogh bestaat helaas niet in Nederland. Dus ik moest op zoek naar een heel ander type columnist of iemand die tenminste is begeesterd door Theo. De eerste optie had ik als verraad beschouwd dus kwam ik uit op maar ťťn naam: Ebru Umar. Zij is door Theo ontdekt en publiceerde columns op zijn website 'De Gezonde Roker'."

Zelf is de columniste nog wat huiverig. "Niet omdat ik angst voor een writersblock heb of iets dergelijks, nee, onderwerpen genoeg. Maar het is een nare gedachte om de plek van Theo over te nemen, de plek van een dode waarvan ik zo graag had gehad dat hij nog leefde. En het is eng dat ik nu helemaal in mijn eentje verder moet." Voor Ebru Umar heeft het schrijven van de column echter ook een therapeutische werking. "Het afgelopen jaar is afschuwelijk geweest. Ik ben een jaar lang hels, woedend en machteloos geweest, ik kwam mijn bed niet meer uit." Schrijven is voor haar dan ook een goede uitlaatklep. Samen met de webmaster van 'De Gezonde Roker', Karel Gabler, zette ze al de weblog 'Vet Vet Vet' op. "We hebben er weinig ruchtbaarheid aan gegeven, het was vooral psychotherapie", aldus Umar. "Het maakt me niet uit hoeveel mensen het lezen, het gaat erom dat ik schrijf om me beter te voelen."

Veel lezers hadden graag gezien dat de column in het gratis dagblad leeg bleef. De plotselinge witte vlakte op de pagina werkt confronterend. Voor sommigen is het een moment om stil te staan bij de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, anderen zien het als een mogelijkheid om met pen hun eigen visie in de krant op te schrijven.

Columniste Ebru UmarOok de columniste zelf is van mening dat de plek leeg had moeten blijven. "Het was een perfect eerbetoon aan Theo, maar ik begrijp ook wel dat een hoofdredacteur na een jaar weer eens liever wat tekst in zijn krant ziet. En voor mij is het een grote eer dat ik de plek van Theo mag overnemen."

Genoeg kritiek heeft Umar inmiddels al gekregen. "Tja, op de een of andere manier heb ik de reputatie erg hard te zijn. Ik heb geen idee waar dat beeld vandaan komt." Ze schreef al eerder vernietigend over Leon de Winter en ook Ayaan Hirsi Ali moest het ontgelden. "Ik heb maar twee vragen over haar: Wat heeft ze nu eigenlijk gepresteerd als Tweede-Kamerlid? En wie is er beter geworden door haar inmenging in de samenleving?", aldus Ebru. "Ayaan is een moslim-fundamentalist die haar mening er keihard doorheen drukt. Ze heeft Theo in de val gelokt en hij is er ingetrapt, zo zijn mannen nu eenmaal. Had ze Leon de Winter maar gevraagd om Submission te regisseren, dan had Theo tenminste niet onder dat doek gelegen."

Bang voor eventuele bedreigingen is de kersverse Metro-columniste niet. "De mensen om me heen zijn dat wel, ik niet. Bedreigingen doen me niks. En trouwens, ik heb inmiddels al genoeg bedreigingen gehad."