Gevangenisstraf voor eten tijdens ramadan

ZureMelk heeft ons via de nieuws-submit gemeld:

Icoon JustitieEen Algerijnse rechtbank heeft vier mannen een gevangenisstraf opgelegd, omdat zij in een restaurant hadden geluncht tijdens de heilige maand van de ramadan. Gedurende de ramadan mogen moslims tussen zonsop- en zonsondergang niet eten.

De overtreders werden schuldig bevonden aan openbare godslastering. De restaurantmanager heeft zes maanden cel opgelegd kregen, en de anderen elk drie maanden. Het is de eerste keer dat iemand berecht en veroordeeld is voor eten tijdens de ramadan.

Een van de advocaten verdedigde zijn cliënt door te zeggen dat er geen sprake was van publieke minachting van religie, omdat ze in een restaurant aten. "Als ze buiten hadden gegeten, dan zou het openbare godslastering zijn geweest. Ze aten echter binnenshuis", aldus de advocaat. Hij zei ook dat andere mensen die in het restaurant aten niet gearresteerd werden.

In de regio houdt men een handtekeningenactie om de mannen onmiddellijk vrij te laten. Tegelijkertijd stelt een krant dat de zaak een vorm van inquisitie door de overheid is. Net voordat de ramadan een maand geleden startte zijn agenten restaurants langsgegaan met de waarschuwing overdag geen eten en drinken te serveren. Ze dreigden dat overtreders zouden worden berecht.