Koot en Bie samen voor cd-box

Hou het SimpelHet legendarische duo Kees van Kooten en Wim de Bie was gisteren even herenigd voor de presentatie van een cd-box met hun verzamelde audiowerk. De cd-box, uiteraard goedgekeurd door Het Simplisties Verbond, bevat elf cd's waaronder één nieuwe. De oude bestaan uit al hun lp's die ze in hun carrière hebben gemaakt, van 'De Clichémannetjes' uit 1967 via 'Op hun pik getrapt' tot 'Willen niet dood' uit 1987.

De nieuwe cd in de box heet 'De Typeplanner'. Daarop geven bekende namen als burgemeester Van der Vaart, wethouder Hekking, F. Jacobse en Tedje van Es, Koos Koets en Robbie Kerkhof de richting aan waar Nederland op zou moeten varen: ''want Nederland is tegenwoordig de richting kwijt'', kon Kees van Kooten niet nalaten te zeggen.

Veel aanwezigen bij de presentatie in het Filmmuseum te Amsterdam hoopten dat het duo weer een nieuw televisieprogramma zou gaan maken. Dat was echter valse hoop. Koot en Bie, die samen vaak als typetjes de Nederlanders tussen 1974 en 1998 een spiegel voor hielden, zijn voorbij. Dat ze het overigens nog niet verleerd zijn bleek tijdens een interview met het tv-programma NOVA. Daarin leverden ze toch nog even commentaar op de actualiteit. Balkenende, het verbranden van de elf asielzoekers en de moord op Theo van Gogh en de herdenking daarvan gisteren, passeerden de revue.

Volgens Van Kooten was de presentatie juist op de herdenking van de moord op van Gogh gepland, omdat die hield van humor en luchtigheid. Speciaal aan hem droegen ze hun oude nummer 'Onze God is de beste' van de Positivo's op. Volgens Van Kooten nog steeds actueel en de reden waarom bijzonder onderwijs afgeschaft dient te worden: Alle kinderen op een openbare school en enkele uren per week les over godsdienst en levensbeschouwing voor iedereen.

Het interview met Koot en Bie, waarvan slechts een gedeelte door NOVA werd uitgezonden, staat in zijn geheel op de site van NOVA.


Ook de lp met de 'populisten' Jacobse en Van Es staat op de box