Jongeren rellen opnieuw in Parijs

De rust in de franse hoofdstad Parijs wil maar niet terugkeren. Gisteravond en vannacht zijn er opnieuw rellen geweest in verschillende voorsteden. Net als de afgelopen zes nachten staken jongeren auto's in brand en bekogelden ze de politie met stenen. In Bobigny werd een winkelcentrum deels verwoest en het personeel aangevallen. Drie scholen en een postkantoor raakten beschadigd. Een autoshowroom werd in brand gestoken en jongeren belegerden kortstondig een politiebureau in Aulnay-sous-Bois. De politie verrichtte vijftien arrestaties. Een poging om een politiebureau in brand te steken mislukte.

Honderden politiemensen gingen van de ene naar de andere voorstad, waar ze telkens werden opgewacht door groepjes relschoppers. Premier Dominique de Villepin zei in het parlement dat een kleine ontwrichtende minderheid niet moet worden verward met de meerderheid van de jongeren die wil integreren in de maatschappij. De premier heeft in verband met de ongeregeldheden een bezoek aan Canada afgezegd. Hij wil de overheidsacties tegen de rellen in eigen persoon leiden.

Het geweld begon vorige week donderdag. Toen werden twee jongens geëlektrocuteerd in een transformatorhuisje, waar ze zich voor de politie schuilhielden. De slachtoffers woonden in een verpauperde immigrantenwijk. De Franse regering kan het niet eens worden over de aanpak van het geweld. President Chirac heeft opgeroepen tot kalmte.