Moslims in trein voerden reinigingsritueel uit

Een van de mannen wordt afgevoerdDe twee moslims die vanwege vermeend verdacht gedrag afgelopen dinsdag uit een internationale trein in Amsterdam werden gehaald, voerden op het toilet een islamitisch reinigingsritueel uit. Het incident zorgde ervoor dat de trein kort voor het centraal station gestopt werd, en alle reizigers eruit moesten. Tientallen treinen konden niet verder rijden, terwijl honderden vertraging opliepen.

"Ik wil niet zeggen dat ik er helemaal geen begrip voor heb. Maar ze hadden ook de trein in kunnen komen om ons te ondervragen. Er waren tal van andere manieren om het te doen. Toch hebben ze gekozen voor de grootschalige aanpak", vertelt ťťn van de mannen, een 18-jarige Amsterdammer. De twee zochten een toilet om zich te reinigen, wat noodzakelijk is voor het bidden. Omdat het eerste toilet niet schoon was liepen de twee met hun bagage door naar een tweede toilet. Vervolgens zijn ze verder door de trein gaan lopen op zoek naar een rustige plaats om te bidden.

De mannen, beiden gekleed in een djellaba, waren in de Duitse stad Bonn geweest, waar ze een ramadanviering in een moskee hadden meegemaakt. Nadat alle reizigers uit de trein waren gehaald werden ze geboeid en geblinddoekt afgevoerd. "We zijn goed behandeld. Alleen toen we afgevoerd werden, gebeurde dat een beetje hardhandig", vertelt de 18-jarige. Of hij stappen gaat ondernemen tegen de politie weet hij nog niet.