Specialisten: 'Funlenzen mogelijk gevaarlijk'

Icoon GezondheidContactlensspecialisten in heel Nederland waarschuwen voor gekleurde contactlenzen, ookwel "funlenzen" genoemd. Aan deze lenzen, die vaak te koop zijn bij elke willekeurige drogist, kleven aanzienlijke gezondheidsrisico's bij onoordeelkundig gebruik. In 2000 was er al een voorstel om de verkoop te verbieden, maar dat is er nooit van gekomen.

De contactlenzen worden verkocht als "trendy verfraaiingen" voor het oog, maar zijn in weze een soort van plakplaatjes. Ernstige oogafwijkingen kunnen ontstaan bij langdurig gebruik. Steeds meer jongeren vinden het "hip" om hiermee hun ogen een andere modieuze kleur te geven en kopen de lenzen klakkeloos, omdat veel leeftijdgenoten er ook mee rondlopen. Door alle beschikbare kleuren worden in sommige gevallen de lenzen uitgewisseld tussen vriendjes en vriendinnetjes. Dit veroorzaakt een grote kans op beschadigingen aan het hoornvlies.

"Ik vraag me af of dergelijke winkelketens met, op optiekgebied, ongeschoold personeel, wel de juiste manier zijn om dergelijke producten te verspreiden", aldus Kees Peters van de Inkoopvereniging voor Opticiens Centrop uit Velp. Volgens hem weet de middenstand niet af van de gezondheidsrisico's die kunnen voortvloeien uit onoordeelkundig gebruik.

FunlensMensen die contactlenzen willen laten aanmeten gaan normaal gesproken eerst naar een oogarts, optometrist of contactlensspecialist, die inspecteert of de oogbol wel geschikt is voor lenzen. Vetbultjes op de oogbol vormen normaal gesproken geen belemmering, maar wel als men met een dergelijke afwijking contactlenzen gaat dragen. Bovendien moet men elk halfjaar laten controleren of de oogbol nog steeds in goede conditie is.

Peters voegt eraan toe dat door een contactlens een miniem, onwaarneembaar krasje, kan uitgroeien tot een echte belemmering. Aanmeten van contactlenzen is specialistisch werk. Daarom zijn er zoveel soorten lenzen, allemaal aangepast aan de verschillende typen oogbollen. Ook weten mensen die kleurlenzen dragen vaak niet hoe ze moeten handelen in geval van problemen. Peters vraagt zich ook af of het wel toegestaan is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De Inspectie van de Gezondheidszorg reageert door te stellen dat aan het dragen van contactlenzen sowieso gezondheidsrisico's verbonden zijn. Nu is bij gewone contactlenzen gebleken dat onveilig gebruik niet zozeer met het aanmeten, maar voornamelijk met verkeerd gebruik te maken heeft. Een advies van de Gezondheidsraad luidt dan ook dat de verantwoordelijkheid voor het dragen van de zogenaamde "funlenzen" geheel op de gebruiker moet worden afgeschoven, omdat in veel gevallen blijkt dat de gebruiker de verstrekte adviezen niet of niet goed opvolgt.