Voetbal: Uitslag PSV - AC Milan

Icoon Champions LeaguePSV heeft een grote stap gezet op weg naar de achtste finales van de Champions League. In het Philips Stadion versloeg de landskampioen AC Milan met 1-0. Jefferson Farfán tekende voor het enige doelpunt.

PSV kon andermaal geen beroep doen op de niet-speelgerechtigden, Jason Culina en Arouna Koné. Wel keerde Jan Vennegoor of Hesselink terug op het hoogste podium, nadat hij de vorige wedstrijd wegens een schorsing moest missen. De landskampioen en huidig koploper van de eredivisie trad trouwens aan in een aanvallend 3-4-3 systeem, waarin ook een plaatsje was weggelegd voor de jonge Ismail Aissati. Milan trainer Ancelotti begon (wegens een kwetsuur van Shevchenko) met het spitsenkoppel Vieri/Gilardino. Ook onze landgenoten Stam en Seedorf waren erbij toen scheidsrechter Graham Poll om 20.45 uur floot voor het begin van het duel.

De wedstrijd begon zeer levendig, met veel ruimtes. PSV kreeg al na twee minuten een redelijke mogelijkheid: Cocu's kopbal miste echter vaart en richting. De belangrijke slag op het middenveld werd in de beginfase overtuigend gewonnen door PSV. De 1-0 in de twaalfde minuut viel echter niet na een vloeiende aanval: hij ontstond na een fout van Kaladze die een lange bal verkeerd taxeerde. Jefferson Farfán strafte de fout van de Georgiër genadeloos af en passeerde Dida in de korte hoek.

In de periode na de treffer van de Peruviaan speelde PSV zijn beste voetbal van de wedstrijd. Eigenlijk waren er geen dissonanten in het radarwerk van de Nederlandse ploeg. Een kopbal van Alex werd op miraculeuze wijze gestopt door Dida, anders was de marge al vroeg verdubbeld. Milan kwam niet verder dan wat gevaar uit vrije trappen van Pirlo en een afstandsschot van Seedorf. Ondertussen ontsnapte Gattuso aan een rode kaart. De mannetjesputter van Milan maakte namelijk twee riskante overtredingen na al geel te hebben gezien.

In het laatste gedeelte van de eerste helft werd de aanvalsdrift van PSV een beetje ingetoomd door de runner-up van de vorige Champions League. Milan kwam naarmate het rustsignaal dichterbij kwam beter in de wedstrijd en even leek de gelijkmaker in de lucht te hangen. Gomes sloeg na een corner van Seedorf de bal bijna in eigen doel, maar herstelde zich door adequaat te reageren op een inzet van Vieri. PSV had toch het laatste woord in het eerste bedrijf via een volley van Cocu die een metertje naast het doel vloog.

De smaakmaker tijdens de eerste fase van de tweede helft was Jefferson Farfán, die met zijn acties het publiek op de banken kreeg. De eerste goede mogelijkheid voor PSV ontstond nadat Dida een schot van Cocu matig verwerkte en Vennegoor net te laat was voor de rebound. Milan liet erg weinig zien en kon het duel niet naar zijn hand zetten. Vooral Kaká kon niet echt zijn stempel op de wedstrijd drukken door goed werk van Simons.

Na ongeveer een uur verzandde het duel enigszins. PSV bracht Reiziger voor Afellay en wachtte Milan een beetje af. Veel deden de Rossoneri niet met dit overwicht. Als het al gevaarlijk werd, fungeerden Ooijer en Alex als slot op de deur. Met de entree van Shevchenko kregen de Milanezen meer elan en de Oekraïner had een strafschop kunnen krijgen nadat Ooijer hem vasthield.

Jaap Stam eiste in de slotfase een hoofdrol voor zich op door een tweede gele kaart te incasseren. De ex-international zag zich genoodzaakt Beasley af te stoppen en vertrok gelaten naar de kleedkamer. PSV was via Vennegoor en Aissati dicht bij de 2-0, maar ontsnapte toch nog aan de gelijkmaker. Serginho was namelijk vanaf links opgestoomd tot het strafschopgebied en werd afgestopt door Addo. Poll gaf echter geen penalty en PSV speelde hierna de wedstrijd uit.

Met de overwinning is PSV al tien wedstrijden achtereen ongeslagen in eigen huis tijdens de Champions League. Dat is een nieuw Nederlands record. Belangrijker is echter de vaststelling dat PSV de nieuwe leider wordt van poule E en goede papieren heeft voor een ticket in de achtste finales. In de andere wedstrijd in de groep wist Schalke 04 vanavond in eigen huis Fenerbahçe met 2-0 te verslaan, waarmee de Duitser ploeg op de tweede plek terecht is gekomen.

Over drie weken reist het team van Hiddink naar Duitsland om Schalke 04 te ontmoeten, op dinsdag 6 december volgt de ontknoping in de thuiswedstrijd tegen Fenerbahçe.

Stand Poule E:
1. PSV 4-7 (2-3)
2. Schalke 04 4-5 (7-6)
3. AC Milan 4-5 (5-4)
4. Fenerbahçe 4-4 (7-8)

Kijk voor meer voetbalnieuws en het volledige overzicht van de Champions League op de FOK! Voetbalmanager!