Michiel Smit: legaliseer wapenbezit

Michiel Smit van Nieuw Rechts heeft weer eens van zich laten horen. Vandaag haalde hij het nieuws met een plan om wapenbezit voor zelfverdediging te legaliseren. De Rotterdamse gemeenteraadspoliticus schrijft in zijn publicatie 'Veiligheid? Doe het zelf! Meer wapens, minder misdaad' onder meer: ''Criminelen zijn banger voor hun prooi als iedereen een wapen bij zich kan hebben. Ook is dreigen met een wapen vaak genoeg om een belager af te schrikken. Bovendien doden de wapens niet maar de mensen die de wapens gebruiken. Ook heeft Amerikaans onderzoek aangetoond dat het aantal geweldsdelicten afneemt als burgers zichzelf mogen bewapenen.''

Smit vindt het te zot voor woorden dat iemand die in zijn eigen huis aangevallen wordt, geen middelen heeft om zich te verdedigen. Mensen die wel een wapen hebben, zijn strafbaar. Ook is het in Nederland niet toegestaan om voorwerpen bij je te dragen om jezelf mee te beschermen, zoals een honkbalknuppel of een aardappelschilmesje. ''Zelfbescherming mag, maar een wapen bezitten niet. Dus als je wordt aangevallen, heb je alleen je eigen vuisten nog, terwijl criminelen altijd kiezen voor het gebruik van wapens om hun slachtoffer makkelijk te overvallen'', aldus Smit.

De Nieuw Rechts-voorman wil dat burgers bij de overheid een aanvraag kunnen indienen voor een vuurwapen. Als je geen crimineel verleden hebt moet je er een mogen aanschaffen. Voor pepperspray zou helemaal geen registratiesysteem nodig zijn. Met zijn pleidooi voor legaal wapenbezit is Smit een buitenbeentje in de landelijke politiek; hij gaat meedoen aan de gemeenteraads-, provinciale- en Tweede Kamerverkiezingen. Geen van de andere partijen deelt zijn standpunten.