AZ-speler Van Galen schuldig bevonden aan uitgaansgeweld

AZ-speler Barry van Galen is veroordeeld tot 60 uur werkstraf wegens geweldpleging tegen twee vrouwen, vorig jaar tijdens de kermis van Assendelft. De rechtbank in Haarlem acht de profvoetballer schuldig aan 'plat uitgaansgeweld'. De zwager van Van Galen kreeg voor hetzelfde vergrijp 80 uur werkstraf.

Tijdens de vechtpartij op 3 oktober 2004 kregen twee 27-jarige vrouwen uit Assendelft en Krommenie en een 26-jarige man uit Wormerveer het aan de stok met Van Galen en diens 35-jarige zwager M.S. Alle drie beweren door de voetballer en zijn zwager te zijn geschopt en geslagen.

Het incident gebeurde in eerste instantie op de kermis toen M. S. seksueel getinte opmerkingen maakte tegen de twee vrouwen. Zij gaven hem een klap, waarop hij terug sloeg. Van Galen, die net als zijn zwager zei 20 biertjes genuttigd te hebben, bemoeide zich daar niet met de ruzie.
De twee vrouwen gingen net als Van Galen en diens zwager weg, maar haalden er wel een vriend bij, een kick-bokser. Ze togen daarna naar S. zijn woning in het centrum van Assendelft. Volgens de politierechter zocht S. daar zelf de gewelddadige confrontatie op. De vriend van de dames haalde uit en sloeg S. bewusteloos. Van Galen besloot in te grijpen en deelde klappen en een schop uit aan de kick-bokser en een duw aan de dames.

De rechter wees op de verschillende rol van beide verdachten, maar zei ook dat Van Galen vaker met justitie in aanraking is geweest voor uitgaansgeweld. Zowel Barry van Galen als zijn zwager kondigden aan in hoger beroep te gaan.