'Te vroege schoolverlaters verplichten te zeggen wat ze doen'

Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs wil dat jongeren die te vroeg stoppen met school, worden verplicht aan hun gemeente te vertellen hoe zij hun dag doorkomen. De CDA-bewindsvrouw heeft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Volgens de minister kunnen gemeenten op die manier beter vaststellen met welke maatregelen ze de drop-outs opnieuw aan werk of verdere scholing kunnen helpen.

Te vroege schoolverlaters die weigeren te vertellen wat ze doen, kunnen rekenen op een boete zo is het plan van Van der Hoeven. Vrijdag spreekt de regering over de wijze waarop deze verplichting opgelegd kan worden en hoever gemeentes mogen gaan, als de leerwerkplicht tot 23 jaar aan de orde komt. Van der Hoeven waarschuwde alvast dat een jongere die midden op de dag uren voor de televisie hangt straks een probleem heeft. Verder komt er onder meer een onderzoek naar verlenging van de leerplicht. Nu moeten jongeren na hun 16e nog een jaar lang minstens twee dagen per week naar school; Van der Hoeven wil dat zij volledig leerplichtig worden.

Vorig jaar stopten, evenals in 2003, 64.000 jongeren voortijdig met school. In totaal waren er vorig jaar 108.000 jongeren die bekend staan als voortijdig schoolverlaters. Dat houdt in dat ze hun opleiding voor gezien houden zonder dat ze minstens mbo-2 hebben gehaald.