Meerderheid jongeren kampt met schulden

De meeste werkende jongeren tot 25 jaar hebben schulden. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgens het instituut zijn de conclusies "zeer zorgwekkend". Bijna veertig procent van de werkende jongeren heeft een schuld van gemiddeld negenhonderd euro. Van dezelfde groep die nog bij hun ouders woont heeft één op de drie jongeren schulden. Bij jongeren die zelfstandig wonen is dat tweederde. Daar is de gemiddelde schuld zelfs 1750 euro. De opstellers van het rapport hebben 2300 jongeren tussen de 16 en 25 ondervraagd over hun financiële situatie.

"Deze werkende jongeren hebben maandelijks zo'n 775 euro te besteden en dat geld gaat vooral op aan leuke dingen, zoals vakanties en uitgaan", zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud. De organisatie is bang dat veel jongeren nog jarenlang door de schulden worden achtervolgd. "Het is een valse start van je volwassen leven. Als je nog geen 25 jaar bent kun je er moeilijk meer af komen".

Opvallend is ook dat de thuiswonende werkende jongeren zoveel schuld hebben. Het Nibud pleit ervoor dat ouders kostgeld in rekening brengen bij hun thuiswonende én geldverdienende kinderen. "Op deze manier leren ze omgaan met vaste lasten." Op het moment betalen drie op de tien werkende jongeren hun ouders kostgeld.

Het geld wordt vooral uitgegeven aan vakantie. Gemiddeld 1500 euro per jaar gaat daar naartoe. Aan uitgaan wordt per maand tachtig euro uitgegeven. Verder gaat er veel geld naar brommer of auto. Op de vierde plaats komen uitgaven aan kleding en schoenen. Meisjes besteden hier negenhonderd euro aan, jongens kleden zich voor gemiddeld 670 euro per jaar.