Advocaat: complot in zaak-Samir A.

Bregalad had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon JustitieDe rechtszaak tegen Samir A. heeft gisteren een opmerkelijke wending genomen. Volgens zijn advocaat, Victor Koppe, is een gewapende overval in 2004 gepleegd met medeweten van de AIVD. Mogelijk heeft de AIVD de overval zelfs geŰnsceneerd. De overval is vervolgens als reden gebruikt om het huis van de terreurverdachte te doorzoeken. Daarbij is belastend materiaal gevonden.

Om dit uit te zoeken, wil de advocaat onder meer de vermeende AIVD-informant, de 28-jarige Saleh B. uit Rotterdam, die vrijdag werd opgepakt horen. Die wordt voorlopig echter niet gehoord als getuige in de zaak tegen Samir A. Dat heeft het Haagse gerechtshof maandag bepaald. Het hof wil eerst afwachten of hij alsnog gaat spreken tijdens zijn ondervragingen. Tot nu toe beroept B. zich op zijn zwijgrecht.

Als de AIVD zich schuldig zou hebben gemaakt aan uitlokking van strafbare feiten, dan heeft het OM volgens Koppe geen recht meer om Samir A. voor de overval te vervolgen. In een reactie op Koppes suggesties benadrukte aanklager Haverkate dat een ambtsbericht van de AIVD genoeg is om huiszoeking te mogen doen. "De AIVD heeft geen overval nodig om een huiszoeking af te dwingen," zei Haverkate gisteren.

Samir A. zal binnenkort ook weer terechtstaan voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. De kantoorgenoot van Koppe, Britta B÷hler stelde onlangs in Buitenhof dat het ook dit keer niet tot een veroordeling zal komen als het bewijs niet meer is dan de vorige keer. De rechtbank sprak Samir A. daar in april voor vrij. Op zijn opleiding is A. voorlopig niet meer welkom. De Hogeschool Leiden heeft besloten om Samir A. de toegang voor een periode van maximaal ÚÚn jaar te ontzeggen.