Meisje krijgt HIV besmet bloed toegediend

Tware had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon MedischEen zesjarig meisje met knokkelkoorts heeft in een ziekenhuis in Suriname bloed toegediend gekregen dat met HIV was besmet. De bloedbank van het Rode Kruis verstrekte bloed dat volgens minster van Volksgezondheid, C. Waterberg, niet goed genoeg was getest.

Omdat de patiënt inwendige bloedingen had die dodelijk konden zijn, was met spoed bloed nodig. "Door de hoge nood moest een keuze worden gemaakt tussen het toedienen van bloed en het kind laten sterven; nu kan het kind een normaal leven leiden", aldus Waterberg maandag in het parlement. Parlementariërs vonden dat de minister, die zelf arts is geweest, te onzorgvuldig met het incident is omgesprongen. Het riep bij hen "grote vraagtekens en uitroeptekens" op.

Het ministerie van Volksgezondheid kwam al meer dan een week geleden achter het voorval. Volgens Waterberg werd het echter geheim gehouden om in de samenleving een vrees voor bloed en bloedproducten te voorkomen. Toen een krant toch berichtte over het incident, zorgde dit voor grote commotie. Vice-president R. Sardjoe vroeg in het parlement aan de samenleving voorzichtig om te springen met de informatie.

Waterberg heeft de opdracht gekregen een diepgaand onderzoek in te stellen bij de bloedbank, en na te gaan of er meer patiënten zijn die na een soortgelijke procedure met HIV besmet zijn geraakt. De minister zal ook de huidige situatie in ziekenhuizen betrekken als het gaat om bloedtransfusies.