OM hield doelbewust bekentenis Wik H. achter

SubheaderIn het proces rond de moord op het Schiedamse meisje Nienke Kleis, heeft het Openbaar Ministerie bewust de toen nieuwe bekentenis van de pedoseksueel Wik H. uit het proces gehouden. Dit blijkt uit een brief van H's toenmalige advocaat C. Jongsma.

In de brief die Jongsma aan tv-programma Netwerk heeft gestuurd, vertelt de advocaat dat Officier van Justitie Stuyt zes dagen na de bekentenis van Wik H. Jongsma belde en over de bekentenis zei:
"1. Ik geloof hem niet.
2. Ik ga met die bekennende verklaring niks doen.
3. Ik voeg die bekennende verklaring niet in het strafdossier.
4. Wil je hier met de pers niet over praten."


Justie werd al fel bekritiseerd omdat zij met teveel tunnelvisie de moord zou hebben onderzocht, daardoor belangrijke ontlastende DNA-sporen miste en toen de verkeerde dader Kees B. veroordeelde. Nu blijkt dus dat zelfs toen Stuyt een voor Kees B. ontlastende bekentenis had, justitie deze niet wilde gebruiken en dit uit de pers wilde houden. Extra wrang detail is dat terwijl het OM al vier weken van de bekentenis wist, de hoge raad Kees B. voorgoed besloot dat Kees B. achter de tralies moest voor de moord op Nienke Kleis.

In een reactie aan Netwerk laat het OM in Rotterdam weten: "Wij kunnen die beschuldiging niet plaatsen en dus klopt die niet."