Zeker 123 doden bij treinongeluk India

Icoon RampIn Andhra Pradesh, een deelstaat van Zuid-India, zijn gisteren zeker 123 mensen omgekomen toen de trein waarin ze zaten ontspoorde en in een rivier reed. Het drama kon gebeuren doordat het spoor in de plaats Nalgonda, dertig kilometer ten zuiden van de hoofdstad van de deelstaat Hyderabad, door een overstroming was verwoest.

Zo'n zevenhonderd gewonde passagiers zijn inmiddels gered, aldus een woordvoerder van de Indiase spoorwegen. Soldaten die vanuit een helikopter op het dak van de wagons werden gedropt, hebben de daken opengesneden. De passagiers die zich, om niet te verdrinken, hadden vastgeklemd aan bagagerekken en ventilatoren konden zo worden gered. Helaas wordt de hulpverlening in het betreffende gebied nog eens extra bemoeilijkt omdat veel toegangswegen ook zijn overstroomd. Het was in eerste instantie de bedoeling dat de wagons vandaag met kranen uit het water getakeld zouden worden. Twee wagons verdwenen geheel onder water.

Het ongeluk vond 's nachts plaats, terwijl een groot gedeelte van de in totaal 1100 passagiers lag te slapen. De trein bestond uit een locomotief en zeventien wagons, waarvan er zeven in het water terechtkwamen. Al ruim een week wordt het zuiden van India geteisterd door zware regenval. Door de overstromingen in Andhra Pradesh en de aangrenzende deelstaten Tamil Nadu en Karnataka zijn al zeker negentig doden gevallen.

Dagelijks maken in India ruim dertien miljoen mensen gebruik van de trein. Doordat de overheid weinig geld beschikbaar stelt voor het onderhoud aan het spoorwegnet, gebeuren er in India elk jaar ongeveer driehonderd treinongelukken.