Beschimmelde drol blijkt gevaarlijke granaat

De 13-jarige Giel van Beuzekom uit Alkmaar stuitte deze week tijdens het zoeken naar hazelnoten op een handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. De Alkmaarder was bij de bunker in De Hout aan de Wilhelminalaan samen met zijn moeder en zus voer voor zijn ratjes aan het verzamelen, toen hij een bobbel tussen de bladeren zag. Hij dacht eerst dat het om een beschimmelde drol ging.

Toen hij het nader bekeek zag hij dat het geen oude poep was, maar iets van ijzer. Hij schopte wat tegen het ijzeren geval aan tot het omrolde en zag toen dat het om een handgranaat ging. Zijn zus belde voor de zekerheid de politie. Toen een agente poolshoogte kwam nemen, werd de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) ingeschakeld, die gelijk alles liet afzetten. Het bleek een granaat te zijn die op scherp stond. De EOD heeft de granaat op een andere plek tot ontploffing gebracht.

Giel zegt vaak met vriendjes in De Hout bij de bunker te zijn geweest: ''We spelen vaak bij de bunker. Je komt daar wel altijd drugsspuiten tegen, maar nooit granaten, of andere dingen uit de oorlog. Gelukkig heb ík deze granaat gevonden. Anders was het misschien een kindje geweest of zo. Je weet niet wat er dan had kunnen gebeuren.'' De gemeente Alkmaar besluit deze week of er een onderzoek komt naar de aanwezigheid van andere explosieven in de omgeving van de oude bunker.