Wintertijd gaat vannacht in

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Wintertijd FOK!kers die een extra uurtje nachtrust kunnen gebruiken komen aan hun trekken, want de wintertijd staat voor de deur. Vannacht om 3.00 uur wordt de klok een uur teruggezet.

De wintertijd is de standaardtijd en duurt vijf maanden. Bij de overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. In maart gaat de klok weer een uurtje vooruit, dan gaat de zomertijd van start.

Mogelijk komt aan deze maatregel om energie te besparen een einde, want Brussel onderzoekt volgend jaar of het vooruit- en terugzetten van de klok wel zin heeft. Tot eind 2007 liggen de afspraken vast, maar daarna zou het wel eens afgelopen kunnen zijn met de zomer- en wintertijd. Eerder deze maand lanceerde de PvdA nog een plan om de zomertijd een maand te verlengen. Dat zou nog meer energie besparen. Door de klok in februari al terug te zetten, hoeven de lichten 's avonds pas later aan.

Uit enquêtes blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking wil dat zomer- en wintertijd blijven bestaan. Vooral horecaondernemers en de toeristische sector profiteren van de lange zomeravonden.