Rechterhand Dick Cheney treedt af

Lewis 'Scooter' Libby, de rechterhand en belangrijke adviseur van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney, heeft vrijdag zijn aftreden bekend gemaakt. Het aftreden komt nadat Libby dezelfde dag was aangeklaagd wegens obstructie van de rechtsgang, het afleggen van valse verklaringen en meineed. Volgens openbaar aanklager Patrick Fitzgerald zou Libby hebben gelogen over hoe hij achter de identiteit van geheim CIA-agente Valerie Plame kwam en over het feit of hij dit wel of niet aan de media zou hebben doorgespeeld.

Fitzgerald doet al twee jaar onderzoek naar het opblazen van de dekmantel van CIA-agente Plame. In 2002 moest haar man en ex-ambassadeur Joseph Wilson naar Niger, om daar te onderzoeken of Irak, zoals geruchten vermeldden, daadwerkelijk probeerde uranium te kopen in Niger, waarschijnlijk voor de productie van kernwapens. Wilson kon geen bewijzen vinden en rapporteerde dit aan de CIA. President Bush gebruikte echter de geruchten, die Wilson dus weerlegde, als argument om Irak binnen te vallen. Toen Wilson in een open brief in The New York Times dit aan de kaak stelde en de aanval openlijk bekritiseerde, dook opeens de naam van zijn vrouw op in de krant. Opeens vermeldden de kranten dat Plame, als geheim agente Wilson, de opdracht zou hebben gegeven om naar Niger te gaan. Men denkt dat de regering-Bush dit bekend maakte als vergelding voor het openlijk bekritiseren van Bush.

Het bekend maken van de identiteit van een geheim agent is overigens een strafbaar feit in de Verenigde Staten. Het werd dan ook een groot schandaal toen duidelijk werd dat leden van de Bush-regering haar identiteit zouden hebben gelekt. Sindsdien doet Fitzgerald onderzoek en nu na twee jaar deed Fitzgerald vandaag de eerste aanklachten.

Verwacht werd dat ook Karl Rove, Bush' naaste adviseur en de campagneleider van 2001 en 2004, aangeklaagd zou worden. Het Openbaar Ministerie maakte vandaag echter bekend dat dit niet zal gebeuren, maar dat Rove wel onderwerp van onderzoek blijft.

Libby wordt ondervraagd door de Senaat
Libby wordt ondervraagd door de Senaat