Notoire verkeersovertreders krijgen eerder rijontzegging

Politiek BinnenlandIn de toekomst krijgen automobilisten, motorrijders en bromfietsers automatisch een rijontzegging opgelegd als ze binnen vijf jaar na een ernstige overtreding opnieuw de fout ingaan. Vandaag heeft de ministerraad ingestemd met nieuwe voorstellen van ministers Donner (Justitie) en Peijs (Verkeer).

In het huidige systeem kan een rechter ook bij herhaalde zware overtredingen een rijontzegging opleggen, maar is dat niet verplicht. Dat gaat nu veranderen. Tevens raakt een bestuurder zijn rijbewijs definitief kwijt als een rechter een rijontzegging van langer dan een jaar oplegt. In een dergelijk geval moet er opnieuw examen worden gedaan.

Lichte verkeersovertredingen die normaal gesproken met een boete worden afgedaan, vallen niet binnen de regeling. De drie zaken waarvoor de regeling gaat gelden zijn: rijden onder invloed, extreem hard rijden en het veroorzaken van een ongeval met ernstige gevolgen. Extreem hard rijden betekent een overschrijding van de toegestane snelheid met 50 kilometer per uur of meer.