'Ernstige problemen' vertragen aanleg HSL

Minister PeijsDe politieke partijen PvdA en GroenLinks willen opheldering van minister Peijs (Verkeer) over de aanhoudende problemen rond de hogesnelheidslijn HSL-Zuid. Minister Peijs zou al sinds het einde van 2003 hebben geweten dat de eerste treinen tussen Amsterdam en Parijs nooit op de geplande datum zouden gaan rijden, maar dit niet hebben gezegd in de Tweede Kamer.

Peijs zegt dat ze de Kamer wél heeft geïnformeerd, maar nooit over een exacte datum waarop de eerste treinen zouden gaan rijden. De vertraging stond niet vast, want de HSL-exploitant had haar immers gevraagd om te bemiddelen met de Franse spoorwegen. Die blijken problemen te hebben met het inbouwen van een nieuw beveiligingssysteem. De tijd die nodig is om die problemen op te lossen, is nog onbekend.

Pas deze zomer bleek dat de dreigende vertraging niet geheel ongedaan kan worden gemaakt. PvdA-fractiespecialiste Dijksma stelde eerder vandaag dat Peijs de Kamer wel had ingelicht, maar niet had gezegd dat de problemen zo ernstig waren. "Ze had ons hierover ook in vertrouwen kunnen inlichten", aldus Dijksma.