Vrachtschip Ilona-M geborgen

De laadruimte van het vrachtschip de Ilona-M is vanochtend uit het water getakeld. Dit meldde woordvoerder Kees de Vries van schippersvereniging Schuttevaer vandaag. Dit laatste deel van het in de Duitse rivier de Eems gezonken schip wordt op een drijvend ponton naar de sloop vervoerd. Vanaf zaterdagochtend is het weer mogelijk voor de scheepvaart om doorgang te vinden.

Twee weken geleden liep het vrachtschip vast door de dichte mist. Het schip botste tegen de oever en zonk daarna. Het wrak blokkeerde sindsdien de doorvaart. Ongeveer 250 schepen liggen in zowel Duitsland als Nederland te wachten tot ze weer door kunnen varen. Er is geen andere optie mogelijk dan wachten, omdat de enige alternatieve route door het Dortmund-Emskanaal nog tot december gestremd is.

Het voorste deel van het schip is afgelopen woensdagochtend al door bergingsbedrijf BTS geborgen. Het achterste deel bleek echter in zijn geheel te zwaar, dus werd dit donderdagnacht in twee stukken gezaagd. Vanmiddag rond 13:00 was het laatste deel ook uit het water.

Helaas zal het nog enkele dagen duren voordat alle vertragingen zijn opgelost. Dit omdat de rivierbedding ook nog moet worden gecontroleerd op achtergebleven puin. De wachtende schepen kunnen daarna met dertig tegelijk worden doorgelaten, rekening houdende met het tij. "Als alles meezit zijn op zijn vroegst dinsdag alle vertragingen opgelost", aldus woordvoerder De Vries. De totale indirecte danwel directe schade voor de scheepvaart wordt geschat op zo'n 4,5 miljoen euro.

De berging van de Ilona-M was vanochtend nog in volle gang
De berging van de Ilona-M was vanochtend nog in volle gang