Grootste vrachtvliegtuig ter wereld vertrokken

Florint en vleermuis hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het grootste vliegtuig ter wereld heeft gisteren even Nederland aangedaan. De Russische Antonov 225 kwam gisteren aan op Eindhoven Airport en vertrok vanochtend om 09:00 alweer naar Pakistan. Het was de eerste keer dat dit 6-motorig toestel ons land aandeed. Het toestel is door het ministerie van Defensie gehuurd om vijfhonderd tenten, kachels, dekens, veldbedden en andere hulpgoederen naar het rampgebied in Pakistan over te brengen.

De Antonov 225 Mriya, Russisch voor droom, is ontwikkeld ten behoeve van het Russische space shuttle program en heeft met een spanwijdte van 88 meter de grootte van een voetbalveld. Het toestel kan 250 ton lading vervoeren. Het space shuttle program is nooit doorgegaan. Toch werd er ťťn toestel gebouwd die nu dus als vrachtvliegtuig dient. Het is eigendom van Antonov Airlines uit de OekraÔne.

Twee jaar geleden zou de Antonov 225 ook in Eindhoven landen. Er waren toen zo'n tweeduizend spotters uit heel Europa naar het vliegveld gekomen. Op het laatste moment ging de landing in Nederland toch niet door. Ook nu waren honderden vliegtuigspotters en andere belangstellenden getuige van het vertrek. Dat leidde tot grote drukte op de weg rondom het vliegveld.