Schrijver zet Van der G. en B. in één cel

Toneelschrijver Ger Beukenkamp is bezig een toneelstuk te schrijven waarbij de moordenaars Mohammed B. en Volkert van der G. met z'n tweeën op één cel zitten. ''Ze zullen beiden hun gelijk willen halen en begrip voor hun daden proberen te kweken. Het publiek zal gedwongen worden een kant te kiezen'', zo zegt Beukenkamp.

Volgens de schrijver zullen de beweegredenen van B. en Van der G. zeker op begrip hebben kunnen rekenen voordat zij de moorden begingen: ''Maar het miliebewustzijn van Volkert en de religieuze overtuiging van Mohammed zijn volkomen verdwenen achter het misdrijf dat ze pleegden.'' In het stuk van Beukenkamp kan het publiek een moreel oordeel vellen over hun motieven. Het toneelstuk zelf spreekt zich niet uit.

Voor het toneelstuk van Beukenkamp, die eerder opzien baarde als mede-auteur van het succesvolle stuk Emily, of het geheim van Huis ten Bosch uit 1996, staan de gezelschappen nog niet te popelen om het op te voeren: ''Het is een raar krachtenveld, meer dan bij andere stukken. Men lijkt een beetje kopschuw. Maar het zal opgevoerd worden, al moet ik het zelf gaan voorlezen.'' Beukenkamp verwacht overigens niet dat voor de rol voor de moordenaar van Theo van Gogh een Marokkaanse acteur zal zijn te porren.