Vanaf dinsdag: maximaal 80 in de randstad

amr_diab had ons via de nieuws-submit te melden:

80-kilometerzoneOp de A10 West tussen Nieuwe Meer en de Coentunnel (Amsterdam), de A20 tussen de knooppunten Kleinpolderplein en Terbregseplein (Rotterdam), de parallelbanen van de A12 tussen Oudenrijn en Lunetten (Utrecht) en de A12 tussen het Prins Clausplein en Den Haag centrum mag je vanaf aankomende dinsdag maximaal 80 kilometer per uur rijden. Minister Peijs van Verkeer wil zo luchtvervuiling en geluidsoverlast aanpakken.

De maatregel werd twee jaar geleden al afgekondigd. Sindsdien loopt op de A13 bij Overschie al een experiment met zo'n 80-kilometerzone. De lucht is daar volgens Peijs een stuk schoner geworden en het lawaai een stuk minder, terwijl de vertraging voor de automobilist beperkt blijft.

Aankomende dinsdag 1 november opent de minister zelf de campagne die als slogan "rij schoner, rij 80 in z'n 5" heeft mee gekregen. Bij een tankstation op de A12 richting Utrecht lapt ze vanaf kwart voor negen de voorruiten van auto's die komen tanken.

Op de 25 kilometer aan asfalt waar de nieuwe 80-kilometerzone komt zal een permanente trajectcontrole komen tegen hardrijders.