Kennis Nederlandse automobilist middelmatig

De theoretische en praktische verkeerskennis van Nederlandse automobilisten is in vergelijking met de kennis van andere Europese automobilisten matig. Dit blijkt uit een onderzoek van twaalf Europese automobielclubs, waaronder de ANWB, dat afgelopen zomer werd gehouden.

De Nederlandse automobilisten bleken weliswaar een goede kennis te hebben op veiligheidsgebied, maar kwamen uiteindelijk slechts op de zesde plaats van de door Oostenrijk aangevoerde ranglijst. De kennis van verkeersregels was een groot struikelblok voor de Nederlanders, die in het praktijkgedeelte ook bar weinig over de gevarendriehoek bleken te weten. De minste goede antwoorden werden gegeven door de automobilisten uit Slovenië.

In het onderzoek, waaraan 2800 automobilisten deelnamen, werd bijna de helft van de achttien vragen fout beantwoord. Het was voor het eerst dat een dergelijk gemeenschappelijk onderzoek door de automobielclubs werd uitgevoerd. ADAC , de Duitse equivalent van de ANWB, noemt de uitslag van het onderzoek dramatisch.