Aanvullend onderzoek naar asielgegevens Congo

Vandaag maakte minister Verdonk van Vreemdelingenzaken bekend dat zij op basis van informatie van de IND niet kan uitsluiten dat vandaag de dag de asielachtergrond van uitgeprocedeerde Congolezen wordt doorgegeven aan de Congolese autoriteiten. Dit maakte het programma Netwerk bekend.

Het is volgens internationale regelgeving landen verboden om aan de landen waar zij asielzoekers naar uitzetten, te vertellen dat het om asielzoekers gaat. Sommige landen, waaronder Congo en Azerbeidjan, zien vluchten als een belediging van het land. Bij terugkomst in Congo lopen uitgezette asielzoekers het risico te worden ondervraagd door geheime diensten of zelfs te worden gemarteld. Dit zegt directeur Nazarski van VluchtelingenWerk Nederland.

Na een eerdere uitzending van Netwerk stelde Verdonk al de commissie Havermans in, die moet uitzoeken of vroeger deze praktijken plaatsvonden. Tot vandaag heeft minister Verdonk altijd in antwoord op vragen van leden van de Tweede Kamer ontkend dat de IND vandaag de dag de asielachtergrond van asielzoekers doorgaf aan de landen van herkomst. Nazarski is verbaasd door "de draai" van Verdonk.

Nederland geeft informatie over de asielachtergrond overigens door aan sommige landen, omdat alleen dan de betreffende landen een Laissez-passer, een plaatsvervangend reisdocument dat nodig is voor het uitzetten van de asielzoekers, verstrekken aan de illegalen die Nederland wil uitzetten.

-
Zie ook eerdere berichtgeving op FOK! over dit onderwerp.
'Verdonk moet opstappen vanwege Congo'
Verdonk schort uitzetting Congolezen op