'TMF en MTV moeten zelf censureren'

Muziekzenders als TMF en MTV zorgen ervoor dat er meer groepsverkrachtingen gepleegd worden door jongeren. Dat stelt kamerlid Jeroen Dijsselbloem van de PvdA. "Ik denk dat het voortdurend uitzenden van clips waarin vrouwen worden weggezet als gebruiksvoorwerp mede de oorzaak is van het stijgende aantal verkrachtingen." Hij vindt dan ook dat de muziekzenders zichzelf moeten gaan censureren.

De PvdA-politicus komt met het idee nadat er in Rotterdam acht minderjarige jongeren zijn opgepakt voor het verkrachten van een meisje. De sociaal-democraten willen drie maatregelen nemen. Seksuele voorlichting moet volgens de partij beginnen op de lagere school. Daarnaast zou het kabinet meer geld moeten uittrekken voor de ondersteuning van ouders die moeite hebben met de opvoeding van hun kind. "Steeds meer gezinnen trekken het niet. De jongeren belanden op straat en gaan daar over de schreef", stelt Dijsselbloem.

Ook TMF en MTV moeten eraan geloven. "Zij zullen zich echt rekenschap moeten gaan geven van de effecten van de aanhoudende reeks muziekclips waarin dag en nacht 'pimps' op een walgelijke en respectloze manier 'bitches' als gebruiksvoorwerp behandelen."

Dijsselbloem verwacht steun te krijgen bij het CDA. Hij wil zijn voorstel bij verschillende ministeries neerleggen. "Daar beginnen we volgende week mee, bij het begrotingsdebat over Volksgezondheid."