'Scholieren moeten natuurles krijgen'

Icoon Binnenlands nieuwsScholieren zijn te weinig in de natuur te vinden. Daarom moet de Nederlandse jeugd natuuronderwijs krijgen, vinden kamerleden Kruijsen (PvdA) en Snijder (VVD). "Kinderen en jongeren liggen niet meer met hun neus in het gras, rollen niet in de herfstbladeren, bouwen geen boomhutten, vangen geen kikkervisjes", aldus een verontwaardigde Kruijsen.

Jongeren vervreemden zich steeds meer van de natuur, zo blijkt uit een onderzoek van Alterra en Staatsbosbeheer. Hierin staat dat zeventig procent van de jongeren zich nooit in de natuur bevindt. Om ervoor te zorgen dat de Nederlandse jeugd zich niet verder distantieert van de flora en fauna, dient natuurles ingevoerd te worden, volgens beide kamerleden.

Het toekomstbeeld van Nederland in 2015 van de VVD ziet er anders dan nu uit. "Kinderen weten weer dat de melk van de koe komt en gaan met hun ouders op stap de natuur in. Op scholen is het natuuronderwijs als vak volledig ingeburgerd", aldus Snijder in het debat over de LNV-begroting voor 2006.