Oktober staat in top drie warmste oktobers

Icoon Binnenlands nieuwsOktober 2005 staat nu al derde op de ranglijst van warmste oktobermaanden ooit met een gemiddelde temperatuur van 12,7 graden. Sinds 1901 zijn er maar twee oktobermaanden gemiddeld warmer geweest. Mogelijk stoot deze oktober de tweede plek uit 1969 van zijn plaats, toen het gemiddelde 13,0 graden was. In 2001 werd de warmste oktober ooit gemeten, toen er een gemiddelde temperatuur van 14,2 graden was, aldus het KNMI.

Het warme weer is te danken aan een grote depressieactiviteit die op de Atlantische Oceaan heerst. Deze zorgt voor een zuidelijke stroming boven West-Europa, die op zijn beurt weer lagedrukgebieden veroorzaakt. Die zorgen uiteindelijk voor het mooie nazomerweer. "Wellicht doen de restanten van ex-hurricane Wilma, die later deze week onderdeel worden van Oceaandepressies, daar nog een schepje bovenop", aldus een woordvoerder van het KNMI. Waarschijnlijk stijgt de temperatuur in het zuidwesten van Frankrijk daardoor naar 25 tot 30 graden.

De warme temperaturen houden volgens het KNMI tot in het weekeinde aan. "Het gebeurt zelden dat de temperatuur in de tweede helft van de maand weer de lift in gaat tot waarden van meer dan 20 graden." Afgezien van de temperaturen rijst ook het aantal uren zon deze maand de pan uit. "September was ook al zeer zonnig en warm, dus het najaar schrijft nu al geschiedenis." Het KNMI meldt dat oktober met ongeveer 150 uur zon in de Bilt de toptien van zonnigste oktobermaanden haalt.