Vissenkom niet meer welkom in Rome

Een goudvis in een vissenkom zul je in Rome niet meer tegenkomen. De gemeenteraad heeft maandagavond een maatregel aangenomen die de klassieke kom verbiedt. Volgens dierenactivisten kan de kom namelijk leiden tot blindheid. De aangenomen maatregel bevat nog andere regels om de rechten van huisdieren beter te beschermen.

Zo is het uittrekken van nagels bij katten en het couperen van hondenstaarten eveneens verboden. Ook een wurghalsband voor de viervoeter is niet langer toegestaan. Puppy's en kittens moeten minstens twee maanden bij de moeder blijven, tenzij een dierenarts toestemming geeft de dieren eerder weg te halen. In de zomermaanden mogen huisdieren niet in afgesloten auto's achter worden gelaten en 'wilde of exotische' dieren mogen niet aan de ketting gelegd worden.

De maatregel kwam tot stand nadat er een tijd geleden een landelijke wet werd aangenomen. Deze maakt het mogelijk eigenaren van honden en katten een celstraf op te leggen wanneer zij de dieren verwaarlozen. In Turijn kunnen hondeneigenaren een boete van vijfhonderd euro krijgen, wanneer zij hun hond niet minimaal drie keer per dag uitlaten.