Free Record Shop blijft met miljoenen guldens zitten

Free Record ShopDe Free Record Shop blijft met miljoenen guldens zitten die het de afgelopen jaren heeft gekregen van klanten. Dat heeft de Raad van State bepaald. De guldens heeft Free Record Shop verkregen met de actie 'Gulden Wissel'. Met deze actie bood de keten klanten de mogelijkheid om ook na 27 januari 2002, de laatste dag dat de gulden in Nederland wettig betaalmiddel was, met guldenbiljetten en -munten aankopen te doen.

In augustus 2003 weigerde De Nederlandsche Bank ook al om een eerste geldbedrag van 70.000 guldens om te wisselen. De Nederlandsche Bank hanteert als vaste gedragslijn voor bedrijven dat zij geen guldens in euro's omwisselt, als de aanbieder de guldenbiljetten opzettelijk na 27 januari 2002 heeft ontvangen of na die datum heeft geaccepteerd als betaling voor geleverde goederen of diensten. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de bank daarin gelijk gegeven. Overigens mogen particulieren wel nog guldenbriefjes en -munten omwisselen.

Het bezwaar van Free Record Shop dat de gedragslijn van De Nederlandsche Bank onvoldoende bekend was, verklaart de Raad van State ongegrond. Free Record Shop had ook aangevoerd dat de Nederlandsche Bank heeft gehandeld in strijd met Europese regels door onderscheid te maken tussen particulieren en bedrijven. Volgens de Raad van State is daar geen sprake van.

De schade voor Free Record Shop is nu definitief, tegen de uitspraak is namelijk geen beroep meer mogelijk. Overigens is de winkelketen onlangs begonnen met de verkoop van guldenmunten via het internet.