'Veel scholieren gediscrimineerd'

Esc had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens de anti-discriminatiebureaus Radar uit de regio Rotterdam-Rijnmond en ADB Zuid-Holland heeft zeker 30% van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar in de Rotterdamse en Dordtse regio te maken met discriminatie. Dat blijkt uit een straatenquête van de bureaus onder ruim 150 scholieren. Vooral allochtone jongeren en moslims voelen zich gediscrimineerd, door mede-scholieren én docenten.

Volgens Radar en ADB ZH maken maar weinig slachtoffers van discriminatie melding van het gebeuren; niet bij de schoolleiding en ook niet bij voornoemde instanties. ''Jongeren willen zich niet zo identificeren met een slachtofferrol. Daarom komen er bij ons weinig klachten binnen uit die leeftijdsgroep'' zegt onderzoeker Rita Schriemer.

Flut
De Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt het onderzoek van de instanties ''een onderzoek van niks''. De anti-discriminatiebureaus hebben namelijk niet onderzocht of de klachten gegrond zijn. Onderzoeker Schriemer geeft dat ook toe: ''We hebben niet uitgeplozen of er werkelijk discriminatie in het spel is of dat het geklaag is dat niet onder die noemer valt. We hebben jongeren alleen maar naar hún mening gevraagd.''

AOb vindt dat wanneer instanties met zulke zware beschuldigingen over discriminatie komen, zaken beter moeten worden onderzocht.

In het straatonderzoek van Radar en ADB ZH gaven de meeste jongeren aan gediscrimineerd te worden op herkomst en geloof, een kleiner deel in verband met hun homoseksualiteit en nog weer een bescheidener deel omdat ze gehandicapt zijn. Overigens gaf een deel van homoseksuele leerkrachten in Nederland al eerder aan zich gediscrimineerd en soms ook bedreigd te voelen door leerlingen. Ook vrouwelijke docenten, veelal werkzaam op zogeheten zwarte scholen, klaagden al diverse keren in de media dat zij weinig tot geen respect krijgen van met name allochtone jongens.