Donner is strafdossier atoomspion kwijt

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

Je zou zeggen dat er zuinig wordt omgesprongen met dossiers over een verdachte van atoomspionage. Maar minister Donner van Justitie moest vandaag schriftelijk tegenover de Tweede Kamer erkennen dat het Nederlandse strafdossier van de van atoomspionage verdachte Pakistaanse kerngeleerde Abdul Qadeer Khan zoek is.

Het probleem is al langer bekend. Sinds begin september doet de Rijksarchiefinspectie al onderzoek naar de omstandigheden rond het beheer van het dossier en de mogelijke fouten die daarbij zijn gemaakt. Donner weet al sinds begin dit jaar dat het dossier verdwenen is.

Het televisieprogramma NOVA onthulde op 9 september dat het dossier niet meer te vinden was in het archief van de rechtbank Amsterdam. Khan is daar in 1983 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens diefstal van geheime informatie over kernwapens bij Urenco in Almelo. In hoger beroep werd hij echter weer vrijgesproken door een vormfout.

Volgens rechter A. Leeser-Gassan, vertrekkend vice-president van de rechtbank in Amsterdam, heeft de Amerikaanse inlichtingendienst CIA iets met de verdwijning van het dossier te maken. Oud-premier Lubbers onthulde in augustus al op de radio dat Nederland Khan in 1975 en 1986 op verzoek van de CIA bewust heeft laten lopen, omdat de dienst de handel en wandel van de atoomgeleerde dan in de gaten kon blijven houden.