Vogelgriep vastgesteld in Zweden

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

In Zweden is bij een dode eend vogelgriep vastgesteld, zo heeft de veterinaire dienst van het land zaterdag gemeld. De eend werd vrijdag gevonden in Eskilstuna, zo'n honderd kilometer ten westen van hoofdstad Stockholm. Het is nog niet duidelijk of het de voor mensen gevaarlijke variant H5N1 betreft. Volgens het veterinair instituut is het in deze tijd van het jaar niet ongebruikelijk dat zo'n 25 procent van de eenden in ScandinaviŽ het vogelgriepvirus bij zich draagt.

Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat het vogelgriepvirus dat vrijdag werd aangetroffen in KroatiŽ de H5N1-variant is. Zes zwanen vonden de dood in het balkanland door de gevolgen van het virus. De betreffende variant werd al eerder aangetroffen in Turkije, RoemeniŽ en Rusland. In Engeland kwam een uit Suriname geÔmporteerde papegaai om door de vogelgriep; zaterdag bleek dat deze vogel van Taiwan naar Suriname geŽxporteerd was. Of het hier ook om een slachtoffer van de H5N1-variant ging, wordt nog onderzocht. Hetzelfde geldt voor Griekenland, waar de vogelgriep eveneens werd aangetroffen.

De Britse regering heeft de Europese Unie inmiddels gevraagd een algeheel verbod op de import van wilde vogels uit te vaardigen. In AziŽ zijn zeker zestig mensen gestorven aan het virus. Eerder deze week stelden Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland de ophokplicht in. Ook bleek dat er in Europa nog lang niet genoeg vaccins voorhanden zijn.

'Vogelgrieppandemie economische ramp'
De Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) heeft inmiddels onderzoek verricht naar de gevolgen voor het geval dat er een vogelgrieppandemie uitbreekt. Als het virus van mens op mens overdraagbaar wordt, kan dit volgens de ADB alleen al in de landen rond de Stille Oceaan aan miljoenen mensen het leven kosten. De economische schade zou oplopen tot zeker 90 miljard dollar, zo meldt de bank.

Als de pandemie zich zeer sterk zou ontwikkelen, zouden de economische gevolgen nog wel eens veel erger uit kunnen vallen. Op termijn zouden de kosten dan makkelijk kunnen oplopen tot 250 miljard dollar, dit als gevolg van het wegvallen van handel, consumptie en investeringen en het verlies van arbeidskrachten door sterfte en ziekte, aldus de ADB, die 58 miljoen dollar beschikbaar heeft gesteld om verspreiding van het H5N1-virus te voorkomen.