'El F. wilde Wilders en Hirsi Ali doden'

Terreurverdachte Nourredine el F. was van plan om met zijn machinepistool Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders te vermoorden. Dat stelt een getuige tegenover de Nationale Recherche. De getuige zit zelf in het Huis van Bewaring te Zutphen, en wil anoniem blijven.

Volgens de getuige heeft de 22-jarige El F. ook gezegd dat hij naar Irak wilde om daar een aanslag te plegen: ''El F. had verteld dat hij eigenlijk alle Nederlanders wil dood maken, omdat hij een hekel heeft aan alle niet-moslims. Hij heeft een hekel aan Joden. Terroristen zijn voor hem zijn grote voorbeelden.''' De getuige beschouwt de Hofstadverdachte als een 'lopende bom'. Volgens hem zullen er hoe dan ook moordaanslagen op Wilders en Hirsi Ali worden gepleegd.

El F. werd samen met zijn vrouw Soumaya S. (deze week veroordeeld tot 6 maanden cel) op 22 juni op metrostation Lelylaan in Amsterdam opgepakt. Hij was in het bezit van een doorgeladen machinepistool, een geluiddemper, een extra patroonhouder met kogels en veertig losse patronen. Met het wapen, een Agram 2000, kunnen 800 kogels per minuut worden afgevuurd.


Agram 2000

Uit een interne 'verblijfsrapportage' van het Zutphense Huis van Bewaring blijkt dat medegevangenen El F. zien als 'iemand die constant loopt te werven'. ''Hij voert in de bibliotheek van de penitentiaire inrichting en in de cellen en celgang langdurige gesprekken met medegedetineerden over de koran.''

Nourredine el F. zal waarschijnlijk in december met een aantal andere verdachte Hofstadgroepleden voor de rechter verschijnen.