Peiling: PvdA ook in Amsterdam de grootste

Rob OudkerkDe PvdA is ook in Amsterdam vooralsnog de grootste partij. Onafhankelijke deelname van de weggestuurde wethouder Rob Oudkerk kan echter roet in het eten gooien voor de sociaal-democraten. Dat blijkt uit een peiling van bureau Interview/NSS, in opdracht van het tv-programma NOVA. Vorige week bleek de PvdA al de grootste partij in een Rotterdamse peiling.

De PvdA gaat in de hoofdstad van 15 naar 16 zetels, en heeft daarmee een ruime voorsprong op de tweede partij; de VVD die op 9 zetels blijft. De SP lijkt de grote winnaar te worden, en verdubbelt het zeteltal naar 8. Het CDA en GroenLinks komen beiden uit op 5 zetels, wat voor de eerste een zetel winst is en voor de laatste een zetel verlies. De verliezers in Amsterdam zijn D66, dat terugvalt naar 1 zetel, en Leefbaar Amsterdam en Mokum Mobiel, die uit de raad verdwijnen. Burgemeester Job Cohen kan rekenen op veel steun. Meer dan tweederde van de Amsterdammers (70 procent) geeft aan veel tot vrij veel vertrouwen in de eerste burger te hebben.

Een onafhankelijke deelname van voormalig PvdA-wethouder Rob Oudkerk kan de verhoudingen echter danig op de kop zetten. Oudkerk, die in januari 2004 aftrad nadat hij in opspraak was gekomen wegens bezoek aan de lokale tippelzone, zou een deel van de kiezers aan zich kunnen binden. 32 Procent van de ondervraagden geeft aan waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk op hem te stemmen. Volgens Interview/NSS zou Oudkerk die stemmen vooral weghalen bij de kiezers van PvdA, GroenLinks en de SP. Oudkerk laat zelf weten de kandidatuur 'nog helemaal niet aan de orde' te vinden. Nadat half november een boek van zijn hand verschijnt zal hij naar verwachting zijn toekomstplannen bekend maken. De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats in maart 2006.