Nieuwe Harry Potter voor 12 jaar en ouder

Harry PotterHet vierde deel van de filmreeks Harry Potter zal als kijkadvies een classificatie voor 12 jaar en ouder meekrijgen. 'Harry Potter en de Vuurbeker', die op 23 november in premiŤre gaat, bevat engere scenes dan de drie voorgangers, waaronder geweld, horror en een gevecht op een kerkhof. De vorige film, 'Harry Potter en de Gevangene van Azkaban', kreeg in Nederland de unieke classificatie 9 jaar en ouder.

Volgens directeur Wolfers van distributeur Warner Bros. houdt het advies niet in dat jeugdige Potterfans de bioscoop niet in mogen. "Dat laten we echt aan de ouders over, bij hen ligt de verantwoordelijkheid. Wij maken films die zo getrouw mogelijk de boeken volgen, en dus zijn ook spannende taferelen te zien. Maar de kinderen hebben vaak ook de boeken gelezen, dus ze weten wat ze ongeveer kunnen verwachten", stelt Wolffers.

In Groot-BrittanniŽ heeft de nationale Kijkwijzer bepaald dat kinderen enkel met een volwassene naar de nieuwste Harry Potter mogen. De Nederlandse bioscopen zijn niet van plan dat af te dwingen.