Achterhoeker naar rechter voor één cent

De 65-jarige Bert Barendregt uit Markvelde wil gaan procederen tot aan het Europese Hof om één eurocent. De gepensioneerde ingenieur kocht onlangs een zak krieltjes welke 1,09 euro kostte. Hij legde keurig afgepast 2,09 euro op de toonbank, in de veronderstelling dat hij dan een euro terug zou krijgen. De caissière zei echter dat ze van haar baas geen eurocenten meer mocht aannemen en de bedragen moest afronden. De Achterhoeker moest dus 1,10 euro betalen.

De Achterhoeker weigerde dit en omdat men de losse eurocenten niet wilde aannemen, liep hij zonder te betalen met de zak krieltjes naar buiten: ''Ze wilden immers mijn geld niet.'' Thuisgekomen werd hij gebeld door de politie en 'getrakteerd' op een schikking van 130 euro. Die betaalde hij ook niet en bij de politierechter deed hij onlangs zijn verhaal. De rechter wilde er echter niets van horen - afronden is namelijk wettelijk toegestaan - en nog voor er een uitspraak was gedaan, had de boze oud-ingenieur reeds de rechtszaal verlaten.

Barendregt moet binnenkort in hoger beroep voor de rechtbank verschijnen. ''Maar eerlijk gezegd vrees ik dat ik ook dan niets bereik. Naar het schijnt zit de Nederlandse wet zo in elkaar. Nou, dan deugt die wet dus niet en moet Nederland maar door het Europese Hof worden teruggefloten'', aldus de Achterhoeker in De Telegraaf.