Orkaan Wilma komt aan land in Mexico

De orkaan Wilma heeft de Mexicaanse kust bereikt. Het oog van de storm trekt over het eiland Cozumel, voor de kust van de provincie Yucatan. Aangezien Wilma zich langzaam verplaatst, wordt er veel schade aangericht. Grote stukken strand zijn inmiddels weggeslagen, in de grote stad Cancun is de stroom uitgevallen.

Wilma heeft iets aan kracht ingeboet en is nu een orkaan van de vierde categorie. Vrijdag bereikte de orkaan windsnelheden van ruim 230 kilometer per uur, waarmee de storm krachtiger is dan de orkaan Katrina toen die bij New Orleans aan land kwam. Door Katrina kwamen honderden mensen om het leven.

Cancun heeft inmiddels te kampen met grote wateroverlast doordat de wind de golven de stad instuwt. Het water staat op sommige plaatsen één meter hoog. Zo'n 20.000 toeristen hebben zich verplaatst naar hotels en noodopvang ten zuiden van de toeristische stad. Zo'n tienduizend toeristen zijn in Cancun zelf gebleven.


De verwachting is dat Wilma langzaam door zal blijven razen langs Yucatan, vervolgens langs Cuba en uiteindelijk maandag in Florida uit zal komen. Gouverneur Jeb Bush heeft daar inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. Cuba heeft 370.000 mensen geëvacueerd. Op Haïti en Jamaica zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen door de gevolgen van de orkaan.