Stenengooiers Geleen veroordeeld

Icoon Binnenlands nieuws De kinderrechter in Maastricht heeft vandaag drie jeugdige stenengooiers veroordeeld voor poging tot doodslag. De jongens waren 16 en 17 jaar oud toen ze in maart dit jaar werden opgepakt. De rechtbank legde hen straffen op tot 240 dagen jeugddetentie.

De jongens bekenden tijdens hun verhoor meerdere keren voorwerpen van een viaduct te hebben gegooid. Zo wierpen ze stenen, pilonnen en een autoband vanaf een viaduct tussen Sittard en Geleen. Tevens legden ze een houten balk op de weg, waardoor een auto beschadigd raakte.

Ook de Nederlandse Spoorwegen moesten het ontgelden. Verschillende treinen werden met stenen bekogeld, waardoor enkele ruiten sneuvelden. Verder botste een locomotief tegen een op de rails gezette ton met stenen. Ook zetten de jongens een houten paal en een betonnen balk op het spoor. In totaal bekende het drietal zeker dertig gevallen van vandalisme, allemaal gepleegd sinds het najaar van 2003. Wonder boven wonder raakte niemand bij deze incidenten gewond.

Het Openbaar Ministerie had tot een jaar cel geëist. De rechter oordeelde milder. Wel moeten de jongens een schadevergoeding betalen aan de NS en de bestuurders van beschadigde personenauto's.