Fikse straffen voor roofmoord Friese café-baas

Voor de brute roofmoord op de Friese café-eigenaar van Cafe Nijlân in Leeuwarden zijn gisteren aan drie jongeren van Marokkaanse komaf gevangenisstraffen uitgedeeld tot 16 jaar. Hoogste straf was voor de nu 20-jarige hoofddader El Houssine A. Tegen hem was 19 jaar geëist; 15 voor de roofmoord en 4 jaar voor een reeks andere misdaden. A. stak café-baas Johan de Jong tijdens de roof met een mes in de hals. De Jong overleed ter plekke aan bloedverlies.

De 18-jarige Redouan B. kreeg 14 jaar cel wegens medeplichtigheid, gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De eveneens 18-jarige Bilal B. kreeg 2 jaar jeugddetentie en TBS opgelegd. Tegen hem had het OM 8 jaar cel geëist.

Volgens de rechter zijn alle verdachten volledig toerekeningsvatbaar. Over A. en Redouan B. oordeelde de rechter keihard. Vooral het gebrek aan schuldgevoel bij de veroordeelden noemde hij stuitend. Voor Bilal B. ziet de rechtbank nog wel een toekomst, mits hij goed wordt begeleid. Verdachte A. gaat waarschijnlijk tegen zijn straf in hoger beroep. Zijn nieuwe advocaat Peter Plasman, die de zaak op verzoek van A. heeft overgenomen, vindt de 16 jaar celstraf voor A. ''fors'', zeker gezien de 19-jarige leeftijd waarop hij het delict heeft gepleegd: ''Maar dat het een ernstig feit is, staat buiten kijf''.