VN: Syrië betrokken bij moord Hariri

De geheime diensten van Syrië en Libanon zijn vrijwel zeker betrokken geweest bij de moord op de voormalige Libanese premier Hariri. Dat staat in het eindrapport van de Verenigde Naties naar de moord. In februari kwam Hariri bij een bomaanslag om het leven, samen met nog twintig anderen. Het eindrapport is aangeboden aan VN-secretaris generaal Kofi Annan en dinsdag praat de Veiligheidsraad erover.

Het onderzoek werd geleid door de Duitse officier van justitie Detlev Mehlis. Volgens hem waren de moordenaars goed georganiseerd en hadden zij het misdrijf maandenlang voorbereid. Het motief voor de moord was volgens het onderzoek 'politiek'. De onderzoekers hebben Annan nu geadviseerd om in Libanon zelf nader onderzoek te laten doen.

Een Libanees oppositielid heeft naar aanleiding van het rapport het aftreden van president Lahoud geëist. Volgens hem moet Lahoud hebben geweten van het moordkomplot. De moord op Hariri leidde tot grote onrust in Libanon. Syrië werd uiteindelijk in april gedwongen het buurland te verlaten.

Volgens de plaatsvervangende Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Mouallem, is het VN-rapport een 'instrument' voor een plan van de VS en Frankrijk om druk uit te oefenen op Syrië. "De volgende stap is het opleggen van economische sancties door een VN-resolutie. Maar wij denken dat de Russen en de Chinezen tegen die sancties zullen zijn", aldus de bewindsman.