Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (20/10/2005)

Icon Sport - UEFA CupDe enige overgebleven Nederlandse clubs in de UEFA Cup kunnen tevreden terugkijken op hun eerste wedstrijd in de poulefase. AZ won met 2-1 bij Dnjepr Dnjepropetrovsk, terwijl SC Heerenveen standhield in het uitduel met Dinamo Boekarest. Het werd 0-0 in Roemenië.

De tweede ronde van de UEFA Cup wordt afgewerkt via een poulesysteem. Er zijn acht groepen van vijf clubs, waarvan de eerste drie verder bekeren. Dit gebeurt na een halve competitie. Deze 24 teams worden in februari vergezeld door acht afvallers uit de Champions League, waarna het toernooi verder gaat in het vertrouwde knock-outsysteem, met als afsluiter de finale in Eindhoven.

AZ opende de poulefase met een op papier lastig uitduel tegen het Oekraïense Dnjepr Dnjepropetrovsk, vorig jaar nog te sterk voor FC Utrecht. Toch boekte de nummer drie van de Eredivisie een knappe 1-2 zege. Arveladze opende al na een kwartier de score. De Georgiër kon van dichtbij intikken, na een knappe actie van Grétar Steinsson. Nog voor de rust had AZ de marge kunnen vergroten, maar Landzaat, Huysegems en Perez faalden. Vlak na de pauze kwamen de Alkmaarders wel op een 0-2 voorsprong, dankzij een intikker van Sektioui. AZ weigerde echter verder uit te lopen, zodat Dnjepr uitzicht bleef houden op een goed resultaat. Verder dan de aansluitingstreffer kwamen de Oost-Europeanen niet.

Ook SC Heerenveen keert met een goed gevoel huiswaarts. De Friezen speelden met 0-0 gelijk bij Dinamo Boekarest, de nummer twee van Roemenië. Dinamo had het betere van het spel, kreeg ook goede mogelijkheden, maar verzuimde te scoren. Heerenveen stelde daar weinig tegenover. Over veertien dagen speelt de ploeg van Gertjan Verbeek in het eigen Abe Lenstra stadion tegen titelverdediger CSKA Moskou. AZ is dan vrij en vervolgt haar campagne pas op 24 november met een thuiswedstrijd tegen Middlesbrough.