Oud-politicus André van der Louw overleden

André van der Louw (1933 - 2005)Voormalig minister en burgemeester André van der Louw is in zijn woonplaats Scheveningen op 72-jarige leeftijd overleden. Dat is door een woordvoerder van de Publieke Omroep bekendgemaakt. Van der Louw leed zijn laatste levensjaar aan kanker. Hij was tijdens het tweede kabinet-Van Agt minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk (CRM). Daarvoor (1974-1981) was hij burgemeester van Rotterdam.

Van der Louw was in 1966 een van de schrijvers van het manifest Tien over rood, dat vernieuwing predikte binnen de PvdA. De bekendheid die hij daarmee verkreeg leverde hem in 1971 het partijvoorzitterschap van de sociaal-democraten op. In 1991 deed hij opnieuw van zich spreken als lid van de zogenaamde Rode Hoed-beweging. Met andere partijkopstukken eiste hij vernieuwing van zijn 'kleurloze' partij, die op dat moment onder leiderschap van Wim Kok samen met het CDA regeerde. Met metgezellen als Maurice de Hond en Eduard Bomhoff dreigde hij destijds zelfs een eigen partij op te richten.

Behalve minister en burgemeester was Van der Louw voorzitter van de NOS (1994-1998), voorzitter van de sectie betaald voetbal van de KNVB (1983-1989) en Kamerlid (1982-1983). Voor zijn politieke loopbaan was hij redacteur van het popblad Hitweek/Aloha en werkte hij bij de VARA.